23 de març 2010

Caminada pel GR-92

Més de cent persones van participar, aquest diumenge 21 de març, a la Marxa en contra del projecte aprovat per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar que preveu convertir un tram de sender del GR-92 en un camí de formigó i pedra.
La marxa va sortir a les 9 del matí des de la Plaça del Canó del Port de l’Ametlla de Mar i va recórrer els 8 kilòmetres afectats pel projecte de Costes, des de la Caleta de Pepo fins a la platja de l’Àlia.





Els participants es mostraven esperançats que l’Ajuntament calero rebaixi la intensitat de la intervenció i que acceptin les al·legacions presentades, ja que tot i l’objectiu general del projecte de suposada millora de la costa, hi ha tota una sèrie d’accions que artificialitzen greument el seu traçat i modifiquen la seva morfologia original.
El projecte aprovat preveu actuacions com:
- Pavimentació del sender amb pedra d’Ulldecona a les zones semiurbanes, i a les zones forestals aportar-hi graves
- Ampliació del sender sempre que es pugui a una amplària superior als 1,5 m, això vol dir llocs amb 2 i fins a 3 metres, i una gravíssima afectació a l’hàbitat litoral.
- Acompanyament del camí amb murs de pedra a les zones semiurbanes i baranes de fusta als trams forestals.
- Passarel·les de fusta pilotades i sense pilotar allí on el camí travessa petits torrents o barrancs
- Multitud d’escales de pedra i de fusta per salvar desnivells
- Bancs de pedra
- Substitució de murs de pedra en sec per murs de formigó


D’aquesta manera, tal com s’ha plantejat, aquest projecte és molt agressiu amb el medi costaner i fa desaparèixer per complet la morfologia i la identitat actual del GR-92. El projecte obre nous traçats en gran part de l’itinerari i, suposadament per raons de seguretat dels usuaris, s’utilitzen una gran quantitat de materials durs, com la pedra i el formigó, en gran part del seu traçat. A més, creiem que és innecessari dotar de tanta quantitat de material extern (pedra, passarel·les de fusta, formigó, baranes, etc.) al mateix terreny, quan un dels principals atractius que caracteritza el GR-92 és el seu caràcter de sender natural.  
Jordi Gaseni


2 comentaris:

Maggie ha dit...

La sortida va ser prou exitosa i és que el fet s'ho mereixia. No em de permetre una modificació/artificialització tan agresiva del GR-92.

Anònim ha dit...

A la marxa de la Joca es van aplegar 230 persones que van gaudir de 3 circuits que et portaven per paranys molt bonics del Parc Natural dels Ports, per ser la primera edició està prou bé, esperem que a la segona sigui igual o millor.