25 de maig 2009

Crònica de la IX Cursa de Muntanya de Paüls


Lo Poble de Paüls, al Baix Ebre, va acollir lo diumenge 24 de maig, organitzada per la UEC de Tortosa i l’Ajuntament de Paüls, la novena edició de la Cursa de Muntanya de Paüls, segona del Circuit Català de Curses de Muntanya de la FEEC i puntuable per al Circuit de Curses de Muntanya de les Terres de l’Ebre – Trofeu Pam i Toc.



Los 357 participants, dels quals 37 dones, que estaven a la línia de sortida, eren indiferents a la negror que cobria los cims dels Montsagre, una llevantada que va afegir un alicient a la cursa, malgrat furtar la vista dels paisatges que molts anhelaven.

Les dones van sortir a les 9 h., amb un ritme controlat, tot i que des de les primeres rampes del Tormassal ja es va destacar la guanyadora, Sara Vila, que gaudia de cert avantatge al control del Piló del Montsagre. A partir de mitja cursa encara es va distanciar més de les seves rivals, que la van acompanyar al podi, Lola Brusau i Montserrat Bergadà, entre les que se succeïen los atacs per les rampes de la Punta de l’Aigua i Joan Gran.

Los nois van arrencar a fort ritme. Lo grup capdavanter de 12 corredors va arribar trencat a la Font de Paüls, Just Sociats, Kiko Martí, Albert Giné, Ahmed ElQayed, Xavier Valldeoriola, Òscar Pinyol, Cristóbal Adell, i Xavier Sánchez eren una travessa de candidats al “basquet de cireres”. La grimpada de la Mola Grossa va fer la primera tria i lo grup se va anar estirant fins al punt de ruptura de la Cresta del Montsagre, on s’hi van formar tres grups. Les lluites entre Just i Kiko i Albert i Ahmed van ser èpiques entre les lloses de la cresta i los pinars de Lloà. Tothom va donar lo millor de sí mateix en esta cursa única de 23,3 km i 2000 metres de desnivell positiu.

La classificació general:

MASCULÍ
SOCIATS ASENSIO, JUST - AAEET VALLS - 2:17:11
MARTI BERTOMEU, KIKO - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA - :20:09
GINE CID, ALBERT - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA - 2:21:39
FEMENÍ
VILA RAYA, SARA - CENTRE EXCTA. SOLSONÈS - 2:59:14
BRUSAU ALOS, LOLA - CLUB EXCTA. UECANOIA - 3:09:31
BERGADA GRANYO, M.MONTSERRAT - CENTRE EXCTA. DE TERRASSA - 3:12:50

Lo Circuit de Curses de Muntanya de les Terres de l’Ebre manté la rivalitat entre tots los participants, però incorpora una nova referència, el paülsenc de la UEC Tortosa Nicolae Caraba que es posa tercer de la general, un altre front obert en este circuit tan disputat.

Així queda la classificació del Circuit TTEE

MASCULÍ
GINE CID, ALBERT - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA
EL QAYED, AHMED - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA
CARABA, NICOLAE - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA
FEMENÍ
VALERO EXPÓSITO, REYES - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA
SISTERÉ LLOP, MONTSERRAT -UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA
MARIN MORA, ANNA - UNIÓ EXCTA. DE CATALUNYA TORTOSA

Esta activitat és absolutament respectuosa amb lo medi ambient. L’organització vetlla per que no quede cap deixalla (de la cursa o de qualsevol altra activitat pròpia o aliena) a la muntanya després de la cursa.

Gràcies a totes i tots los voluntaris i col·laboradors, a la UEC de Tortosa i a Paüls, se fa possible pensar ja amb la X Cursa de Muntanya de Paüls.

2 comentaris:

Sinto Carla Muntanyola ha dit...

El Nostre Senyor dels Ports m’ha castigat. I com diria aquell: he entès lo missatge.
Sent el líder, i membre únic sinó de què seria lo lider, del corrent crític de Reasfaltem.cat he rebut amb tota la força imaginable el càstig de la mare naturalesa. El conegut com a Senyor del Mazo m’ha fotut un hòstia quan estava gaudint al màxim de la magnífica cursa d’ahir al mig de la Punta de l’Aigua. Una de les 3 “pàjares” més potents de la meva vida...
Però ara he vist la llum. Ja sé de què aneu.
És una cosa diferent del que em pensava. Em faltava entendre la filosofia.
I ahir vaig tenir temps per a la reflexió íntima sobre els meus errors. Potser em feia falta entendre-ho en un paisatge com el d’ahir a la cursa d’Els Ports. S’aproxima la reconciliació, contranatura, entre ambdós bandos. Lo Llop mos espera.

Vull felicitar abans que res a tres col•lectius que ahir van brillar més que el sol: l’organització per haver una cursa del més alt nivell (quan vulgueu Copa del món); a tots els atletes de la UEC perquè fem molt de goig i, si m’ho permeteu, especialment al Kiko, Albert, Ahmed, Òscar i a Reyes, Montserrat, Mònica (per fer dels 10 primers en aquesta cursa s’ha de treballar molt dur); i el tercer un senyor gran que anava en una càmera de vídeo que estava a totes bandes (se li hauria de donar tot lo fato de la bossa del corredor perquè o jo tenia al•lucinacions, la qual cosa no és descartable donant l’estat em què em trobava, o aquest bon home va fer tota la cursa, de fet quan em faltava un quilòmetre em va adelantar com un raig!). Per cert, o vaig tenir més visions o en un moment de la cursa em vaig creuar amb el mític Quico Soler, guanyador de múltiples curses de muntanya a finals dels 90 i director de la revista Trail (i no sé si és l’entrenador del Just Sociats).

I la cursa, la vaig trobar dura sense passar-se comparant-la amb d’altres curses de muntanya. En poc més de 12 quilòmetres et creues amb tota mena de paisatges i clima. Fred i suor. En algun punt, sinó s’assemblava a Zegama (Elena, estem esperant la teua crònica) poc li faltava pel munt de gent animant en lloc inverosímils. Paisatges que per als que no anem massa al Port (i això és un pecat) gairebé m’emocionaven (sense lo gairebé) i una baixada final que deu de ser xaladora, xaladora, xaladora...pels que la van fer corrent. Perfecta baixada per una cursa com esta, que et deixa les cuixes toves i poc àgils per a virgueries...una fita al calendari!. I no m’estranya que s’apuntin més de 400 persones. I perquè n’hi ha un munt que ni s’ho imaginen lo guapa que arriba a ser. D’aquí uns anys això serà per invitació!.

Felicitats a tots i totes per la feina feta!

Sinto Carla Muntanyola

Eva ha dit...

Aquest senyor com tu li dius es diu Paco Adell,es de Paüls i juntament amb el seu fill Aleix va fer la cursa per unes dreceres,per aixo el veies a totes bandes.També es ven veritat que mai se li ha reconegut que gracies a ell i els seus fills em pogut veure unes imatges maravelloses per la tele local de Paüls,itambe pels videos que la uec penja a la seva pagina.
Eva